Oostenrijkse sneeuw(dump)

Nordstau met Oostenrijkse sneeuw(dump)

Wat een verschillen gisteren in de Alpen. De zuidkant en het westen kregen een strakblauwe hemel over zich heen terwijl de Oostelijke en deels ook de Centrale-Alpen met een vrij intense Norstau verse sneeuw kregen. Zoals verwacht was het koud genoeg voor sneeuw tot in het dal. Geen groene valleien dus meer maar een winters prachtig landschap. Laat nu de zon morgen maar schijnen en we gaan weer droomplaten zien! Voor vandaag staat er nog Oostenrijkse sneeuw op het menu, het Nieuwjaarsmenu voor morgen ziet er zonnig en droog uit voor de hele Alpen. Genieten dus!


Veel verse sneeuwval gisteren in Oostenrijk zoals hier in Hochkrimml. @LiveUpdates


Rond de middag lag er al 20 cm verse sneeuw in Konigsleiten. @LiveUpdates


Journee Blanc of White Day in Leogang gisteren. @LiveUpdates


En ook in Zell am See werd alles weer mooi wit. @LiveUpdates


De Franse en Zuidelijke-Alpen konden daarentegen weer genieten van prachtige opklaringen. @LiveUpdates

Vandaag sneeuwval in oosten, elders zonnig
Afgelopen nacht is de sneeuwval aan de oostelijke noordzijde terug geïntensifieerd en dat zal vandaag nog een tijd zo blijven. Vochtige lucht stuwt vanaf het noorden tegen de oostelijke Alpen en zorgt daar voor sneeuwbuien. De lokale verschillen zijn groot maar vandaag kan er zomaar opnieuw 10-30 cm verse sneeuw vallen in de gunstige stau-gebieden. Het zwaartepunt verschuift daarbij in vergelijking met gisteren nog wat verder naar het oosten. Deze voormiddag hebben ook de Dolomieten nog te maken met overschietende neerslag (sneeuw) alsook een deel van de Zwitserse Alpen. Tegen de avond verdwijnen de buien vanaf de Zwitserse grens en vergroot de kans op opklaringen. Gemiddeld sneeuwt het al vanaf 400-600 meter maar lokaal kan dat wat hoger zijn door het overschuiven van zachtere lucht, dat gebeurt vooral tegen de avond. Ook vandaag wordt er best rekening gehouden met een felle wind en in de bergen rukwinden tot 80 km/uur. Het lawingevaar is dan ook significant. 


Intense sneeuwval bij momenten in de oostelijke Alpen. Elders vaak zonnig. @Wetteronline


Een pak sneeuw en het beroemde kerkje in Bettmeralp gisteren. @LiveUpdates

De westelijke en zuidelijke Alpen liggen net als gisteren beschut van neerslag en kunnen genieten van mooie opklaringen. De felste rukwinden gaan er snel uit en met het instromen van iets zachtere lucht stijgt de nulgradengrens tot boven 2500 meter. 


Zon en hoge wolkenvelden gaven een prachtige zonsondergang in La Rosiere. @LiveUpdates

Morgen droog en zonnig in de hele Alpen
Morgen belooft een droge, zonnige en aangename dag te worden. De hele Alpenboog geniet van een rug van hogedruk waardoor wolkenvorming onderdrukt wordt. Stabiel en droog weer dus waarbij de sneeuw omwille van de lage luchtvochtigheid van goede kwaliteit zal blijven. De temperatuursgradiënt ligt dwars over de Alpen met 0°C op 1500 meter in het oosten en op een dikke 3000 meter in het uiterste zuidwesten. Tegen de avond zal de (hoge) bewolking vanaf het noorden beginnen toenemen. 


Veel zon morgen in de Alpen. Dat gaat weer deugd doen (in het osten). @Wetteronline

Woensdag en de dagen daarna
Een sterke drukgradient over West-Europa (hoge druk boven de Atlantische Oceaan en lage druk boven Oost-Europa) zorgt voor een krachtige noordelijk luchtstroming. Daarmee wordt koude polaire lucht naar de Alpen gevoerd waardoor de temperaturen sterk onderuit gaan. Op 1500 meter dalen de temperaturen in het oosten tot onder -10°C. In het westen en aan de zuidkant is het iets gematigder maar ook daar wordt het veel kouder. De Bise- en Mistral-wind zullen sterk aanwakkeren waardoor het voor het gevoel nog extra koud wordt. Ook al is de aangevoerde lucht niet echt vochtig, de Oostelijke-Alpen blijven gevoelig aan nordstau-sneeuw. Het sneeuwt daarbij tot in alle dalen al verwacht ik niet meteen de grootste hoeveelheden. Algemeen dus vrij zonnig en koud, enkele de oostelijke noordkant moet rekening houden met extra koud weer, veel wolken en ook sneeuwbuien. 


Vanaf woensdag krijgen de (oostelijke) Alpen te maken met een nieuwe nordstau en veel verse sneeuw. @Wetteronline


Het is duidelijk dat de koude lucht vanaf woensdag van het noordoosten komt. De (gevoels)temperturen gaan zeer sterk onderuit.

Verwachting voor Winterberg 
Vandaag en morgen blijft het nog overwegend grijs en somber in het Sauerland. De temperaturen schommelen rond een 3-5°C en wat lichte motregen is mogelijk. Geen ideale omstandigheden en de pistes kunnen wel wat verse sneeuw gebruiken. Vanaf woensdag wordt het een paar dagen kouder met temperaturen onder het vriespunt. Sneeuwval wordt niet verwacht maar door de vrieskou zullen de sneeuwkanonnen zowel 's nachts als overdag weer kunstsneeuw kunnen produceren. Dat is uiteraard zeer goed nieuws voor de pistes!

AUTEUR:
Lander Van Tricht, weerman Sneeuwhoogte.NL

Leave a comment

Name .
.
Message .