Alpenweer: 2019 start met (veel) sneeuw!

De komende periode houdt een hogedrukgebied zich op boven de Britse Eilanden. Hierdoor trekken lagedrukgebieden zuidwaarts over veelal het oosten van Europa, hetgeen in het Alpengebied een 'Nordstau' oplevert. Vanuit het noorden komt niet alleen steenkoude lucht naar het Alpengebied, maar ook behoorlijk wat sneeuw. In de zuidelijke helft van de Alpen, met name in Noord-Italië en in Südtirol, zorgt een föhnwind voor hoge temperaturen in de dalen. De lucht is wel erg droog, dus op grotere hoogte kunnen sneeuwkanonnen prima hun werk doen.

Vanaf morgenavond tijdelijk onstuimig

Oostenrijk heeft op de laatste dag van 2018 te maken met sneeuwval. De hoeveelheden kunnen oplopen tot tientallen centimeters. Elders in het Alpengebied is het (nog) rustig weer. Er trekken wel wolkenvelden over, maar veel wind staat er niet. In de zuidelijke helft van de Alpen zorgt een föhneffect voor heldere condities, maar de temperaturen in de dalen zijn zeer hoog. Morgen in de avond bereikt een koufront vanuit het noorden het Alpengebied. Door het koufront gaat het aan de noordzijde van het berggebied niet alleen flink sneeuwen, maar er komt ook een fikse wind te staan. Het scherpe is er woensdag wel af, maar zeker op hoger gelegen pistes is er kans dat liften woensdag nog een lange tijd gesloten zijn. Als gevolg van de sneeuwval, gecombineerd door de stevige wind, neemt op diverse plaatsen ook het lawinegevaar toe.

Verse sneeuw in Skiarena Loser

Wat een sneeuw is er vandaag al gevallen in Skiarena Loser (Steiermark)

Halve meter verse sneeuw in aantocht

Als het koufront het Alpengebied passeert, daalt ook de vorstgrens overal tot in de dalen. Nieuwe neerslag die dan valt, zal dan overal als sneeuw naar beneden komen. Vooral in het Salzburgerland en in Tirol kan op sommige plaatsen weer ruim een halve meter verse sneeuw vallen, in hoger gelegen gebieden zelfs nog meer. Vrijdag zorgt een uitloper van een hoegdrukgebied voor tijdelijk rustiger weer. Het lijkt de beste dag van de week te worden met weinig wind en ruimte voor de zon. Het is wel koud, de temperatuur komt op veel plaatsen niet boven -10 tot -15 graden uit! Er is weinig wind, dus als je jezelf er goed op kleedt, dan is het zo slecht nog niet.

Terugkerend vakantieverkeer moet komend weekend rekening houden met sneeuwval. Een klein lagedrukgebiedje trekt waarschijnlijk vanuit Noordoost-Europa richting de Balkanlanden. Hierdoor komt tijdelijk iets mildere lucht richting het Alpengebied en wordt het vooral op grotere hoogte weer onstuimiger. Opnieuw valt er vooral in het Salzburgerland en in Tirol flink wat sneeuw. Met de vorstgrens op ongeveer 600 meter valt ook in veel dalen weer sneeuw. Als het lagedrukgebiedje passeert, dan neemt ook de wind tijdelijk in kracht toe. Medio zaterdag kan dat in hoger gelegen gebieden mogelijk weer leiden tot gesloten liften.

Verse sneeuw in Faistenau

Volop verse sneeuw in Faistenau in het Salzburgerland

 

Verse sneeuw in Krimml

In Krimml (1076 m) sneeuwt de parkeerplaats lekker vol

 

Verse sneeuw Zillertal Arena

In de Zillertal Arena skiet men op de laatste dag van 2018 op verse sneeuw

Leave a comment

Name .
.
Message .